Училища

Над 9000 са свободните места в столичните детски градини и ясли

Обявиха общо 9691 свободни места в столичните детски градини и ясли. В понеделник станаха ясни бройките за прием на деца през месец септември 2018 г. за яслени групи, първа градинска група и подготвителните групи към училищата. За първи път подготвителните групи към училищата са интегрирани в Информационната система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ), съобщиха от Столичната община.

Местата за деца в яслена възраст (родени 2016 и 2017 година) са 3572, а в първа градинска възраст (родени 2015 година) са 3228. Местата за 5 и 6-годишни деца в подготвителни групи към училищата – 2891. Общо допълнителният брой места за децата с хронични заболявания е 1346 (713 – за яслени групи и 633 – за първа градинска група).

Децата със специални образователни потребности и хронични заболявания продължават да кандидатстват и бъдат приемани чрез Информационната система, вместо на място в детските градини. Броят на свободните места в първа градинска група за деца със специални потребности е включен в обявените свободни места. Бройките за деца с хронични заболявания е намален на 5, вместо досегашните 10 в група. Тези места са над регламентираните 18 места за яслени групи и 25 – за градински групи.

6-годишният Валентин е тръгнал на детска градина година по-рано. Вече е изкарал и двете подготвителни групи. И учителките, и родителите му обаче мислят, че не е пораснал достатъчно да тръгне в първи клас. „По закон имам право да не го пусна, но пак по закон той няма право да повтори предучилищна група”, коментира майка му Анна Тодорова.

Възможно решение е да бъде записан в предучилищна група в училище. Тогава възниква друг проблем – няма гаранция, че ще продължи в първи клас в същото училище, защото няма координация между районирането за детска градина и за първи клас. „Ако го пусна на предучилищна, той ще отиде в училище, за което той после няма да получи точка, защото ще кандидатства в другото, което му е по район”, добави тя.

От дирекция „Образование“ на Столичната община обясняват, че приемът в детската градина и в първи клас се определя от две различни наредби. Мария Минчева от общинската дирекция „Образование“ посочи, че ще се разгледат предложенията и ако трябва ще се внесат изменения в системата.

Пред бъдещия първокласник Валентин стои още едно предизвикателство – да попадне в училището на кака си, приета по старите правила извън квартала.

От днес до 10 май родителите може да кандидатстват. Генералното класиране ще се извърши на 11 май.

Източник: btvnovinite.bg