Мнения

Над 80% от работодателите са без висше образование

Повече от 80% от работодателите в България са със средно или по-ниско образование, твърди доц. Серафим Петров, старши експерт в Българската стопанска камара, цитиран от радио „Фокус“. Изследването е направено от БСК.

У нас има около 300 000 активно действащи фирми. Според експертите тенденцията буди притеснение, тъй като почти винаги се искат за работа висококвалифицирани кадри, които да работят нискоквалифициран труд срещу неадекватно заплащане.

Отбелязва се и това, че почти никъде работодателят не полага усилия за допълнително обучение на персонала си.

„Българският работодател е на мнението, че неговият работник в никакъв случай не може да знае повече. Неведнъж са били водени разговори с представители на бизнеса, като им е бил поставян въпроса какви точно кадри са необходими, за да покрият изискванията им. И в повечето случаи получаваме като отговор единствено мълчание – не само че не знаят, те не могат да преценят за какво въобще става въпрос“, категоричен е експертът от БСК.

Още по-притеснително е, че студентите у нас самите не желаят да учат. Не ходят на лекции, отварят учебниците само през изпитните сесии и така не добавят никакво качество към образованието си. Освен това много от българските работодатели са съгласни да взимат на стаж студенти само ако те са си платили за това. Това още повече демотивира младите хора.

Още по темата
Близо 20% от населението – висшисти