Училища

Над 6000 кандидатстват в Пловдивския университет тази година

1722 кандидат-студенти по списък седнаха днес за изпит по български език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, информира plovdiv24. Общият брой на кандидатите във ВУЗ-а пък е над 6000.

Вече минаха изпитите по английски език, география на България и биология. Утре предстои този по математика със записани 228 кандидати.

Сред най-желаните е и този по история на България – на 10 юли. На него ще присъстват 379 човека.

Четири предмета са определени за 11 юли – психология, информатика, френски език и испански език. Голям е интересът към психология и информатика – съответно 136 и 132 записани кандидати има по двата предмета.

Значително по-малко желаещи има за френски и испански. Двата чужди езика могат да се изучават и като втори в специалности на Филологическия факултет. В последните години се забелязва тенденция кандидати с приети с английски или български език да избират като втори чужд именно френски – така търсен в институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург, или испански, който в комбинация с английски отваря вратите и САЩ и Южна Америка.

Изпитите по новогръцки, немски и химия са на 12 юли. На следващия ден отново са насрочени три препитвания – по изобразително изкуство, музика и тестът със събеседване по физика.

На 15-и ще се проведе устната проверка по теология, за която има 36-има подали документи. На комплексния изпит по физическо възпитание на 17 и 18 юли ще се явят 265 кандидат-висшисти.

За трите кръга на конкурсния изпит за специалността „Актьорство за драматичен театър“, насрочени по традиция през месец септември, все още тече записването. Избраните тази година дати на кръговете са 12, 13 и 14 септември.