Над 60 000 зрелостници се явяват на матурата по БЕЛ днес

Над 60 000 зрелостници се явяват на матурата по БЕЛ днес

Близо 63 000 зрелостници са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, която се провежда днес.

Те трябва да носят личната си карта и служебната бележка за допускане до изпита.

Изисква се да пишат с черен химикал. Матурата започва в 08:00 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности са предвидени 2 часа допълнително.

Матурата по български език и литература се състои от 3 модула. Времето за работа по първия от тях е 60 минути. Толкова е отредено и за втория, а третият, в който зрелостниците пишат интерпретативен текст или есе продължава 120 минути. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа.

Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул, а веднъж напуснали, няма да могат да се връщат.

10 500 квестори ще следят за реда в изпитните зали. Те ще осигуряват и пропускателния режим на входа на училищата. За нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити е осигурено и видеонаблюдение, съобщиха от Министерството на образованието. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.

След 16:00 ч. днес на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Източник: novini.bg

Коментари във Facebook