Ученици

Над 5000 младежи ще се явят на матура по български език и литература през август

5178 младежи са подали заявление за явяване на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. На 17 юли 2017 г. изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор са пожелали да се явят 4826 младежи. В това число влизат хора, които не са успели да положат успешно изпитите си през май, но и през минали години. И на тази сесия биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него кандидатстват 1957 зрелостници. География и икономика са избрали 1891 младежи, а изпит по философия са пожелали да държат 478 младежи. 304 са заявленията за изпита по английски език. Следват история и цивилизация – 107, математика – 53, руски език и физика и астрономия са с по 11 желаещи, а за немски език са 7.

Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по химия и опазване на околната среда – четирима, и по испански език – трима.
За трети зрелостен изпит по желание за септемврийската сесия са кандидатствали само 11 младежи, като четирима от тях искат да се явят на изпит по английски език, двама по математика, двама по география и икономика и по един на физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и италиански език.

ДЗИ по български език и литература ще се проведе на 28 август 2017 г., а вторият задължителен държавен зрелостен изпит – на 29 август. Изпитите по желание ще са в периода от 30 август до 5 септември по график, който ще бъде обявен допълнително.

Източник: МОН