Ученици

Над 450 000 ученици в клубовете „Твоят час“

451 883-ма ученици от цялата страна са се включили в клубове за дейности по интереси или за преодоляване на образователните затруднения, организирани по проект „Твоят час“.

Това стана ясно по време на заключителната конференция на проекта.

„С проект „Твоят час“ ориентирахме тези дейности към интересите и способностите на децата“, каза образователният министър Красимир Вълчев. Той обясни, че е направена информационна система на проекта, която позволява регистрирането на желанията на децата. Вълчев посочи, че 32% от всички дейности са били ориентирани към математика, природни науки или т.нар. Stem специалности. Той припомни, че от следващата година дейностите по интереси ще бъдат финансирани с 25 млн. лв. от държавния бюджет. „По този начин финансирането ще стане устойчиво“, коментира министърът. Той обясни, че целта е поне 40% да бъдат насочени към природните науки, 10% от средствата пък ще бъдат предоставени на общините за осъществяване на съвместни дейности.

Със средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъдат финансирани дейностите за преодоляване на образователните затруднения. Те ще бъдат по проект „Подкрепа за успех“ на стойност 130 млн. лв. и 82,5 млн. лв. по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, който ще е насочен към детските градини.

Източник: monitor.bg