Училища

Над 430 фирми ще доставят плодове и мляко в училищата с еврофинансиране

Общо 438 фирми ще доставят прясно мляко, млечни продукти и плодове на учениците в над 3300 учебни заведения в страната през тази учебна година по двете европейски схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Това става ясно от публикувана информация на фонд „Земеделие“ след извършване и на последното класиране на кандидатите на тази година. По предварителни разчети през учебната 2017/ 2018 г. за безплатно осигуряване на пресни храни ще бъдат отделени 7.6 млн. лв, които идват по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.

Данните на фонд „Земеделие“ показват, че през тази година 438 фирми ще правят доставки на прясно мляко, млечни продукти и плодове на училища в страната. В последното класиране, завършено в края на седмица, са избрани 73 фирми за тази дейност, а през лятото бяха одобрени други 365 кандидата. Така общи всички компании ще доставят мляко и млечни продукти в 3349 училища в цялата страна, както и плодове в 3450 училища.

Схемата за безплатно осигуряване на пресни храни на децата в детските градини и училищата е част от селскостопанските пазарни механизми, заложени в Общата селскостопанска политика на ЕС. Целта й е да предостави здравословна храна на децата, както и да промотира здравословното и балансирано хранене сред учениците на фона на все по-тревожните данни за растящия брой на деца с наднормено тегло в целия ЕС. В началото на годината комисарят по земеделие Фил Хоган обяви план за опростяване на двете схеми, които трябва да бъдат консолидирани в цялостна единна програма като бюджетът й за тази година бъде увеличен до 250 млн. евро за всички държави-членки.

Освен осигуряването на хранителни продукти за децата, по схемата са допустими и съпътстващи мерки, целящи да запознаят децата със селското стопанство и повишаване на информираността им за здравословното хранене, биологичното земеделие, борбата с разхищението на хранителни продукти и др.

През миналата година около 500 хил. български деца са получавали плодове и млечни продукти по двете схеми. Става въпрос за деца от 3 до 6 години в детските градини, както и ученици между I и IV клас в училищата.

Според данните от националната стратегия за прилагане на схемите, утвърдена през 2016 г., учениците във възрастовата група между 7 и 10 години в България консумират средно около 40% от препоръчителното количество плодове и зеленчуци за тази възраст.

Източник: dnevnik.bg