Ученици

Над 4000 деца приети неправомерно в детски градини?

Родители подадоха сигнал до прокуратурата заради неправомерен прием в детски градини.  Случаят е от столицата, като сигналът е за над 4000 малчугани. Става дума за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване.

Държавното обвинение е сезирано за проблема от семейство, чието дете е прието в желаната детска градина. Половин година по-късно обаче майката и бащата разбират, че здравият им син е регистриран като хронично болен.

Децата с хронични заболявания се приемат извън разрешената по закон бройка. По случая тече проверка от Столична община.

Според системата почти 25% от записаните в столични детски градини деца са с хронични заболявания.

Според сигнала данните за приетите с хронични заболявания деца в детските ясли и градини сочат, че има 960 деца без диагноза,  но приети с предимство.
Освен това има още 3097 неправомерно записани с предимство деца, тъй като диагнозите, с които са приети, не влизат в списъка с такива, които дават предимство.
1653 деца са с диагноза по МКБ L 20 Атопичен дерматит, който от 2004 година не е била в списъка.

21 деца са с диагноза по МКБ К 52 Неинфекциозни гастроентерити и колити, а 27 хлапета са диагностицирани според списъка с диагноза по МКБ Q 63 Вродени аномалии на бъбрека.

Така според данните, предоставени  по ЗДОИ, става ясно, че 4057 деца към 10.04.2018 са в привилегировано положение, защото са получили предимство при прием, без да имат право на това.

Източник: novini.bg