Ученици

Над 400 нарушения са установени в училищните лавки

Над 400 нарушения в лавките за закуски и напитки са установени при проверки от инспекторите на Агенцията по храните.

Близалки, чипсове, енергийни напитки, захаросани ядки, вафли и други храни, които не отговарят на изискванията към безопасността и качеството на храните, се продават в училищните лавки.

Таня Николова, директор на Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните, каза в студиото на „България сутрин“, че общо проверките са над 5000. В тях са включени всякакви обекти, които предлагат, приготвят или доставят храна за училища и детски градини.

Николова беше категорична, че има обекти, които спазват изискванията за качеството на храните, които да се продават на децата, но има и такива, които не го правят.

„Тези нарушения, при тях сме издали над 300 предписания, за да информираме търговците какви храни трябва да предлагат в тези обекти“, каза още тя.

Николова допълни, че при установените нарушения са предприети съответните административни мерки и всички тези храни са спрени от реализация, а на търговците са наложени административни санкции.

Специалистът по хранене и диетика проф. д-р Стефка Петрова пък беше категорична, че по всички обекти в учебни заведения търговците нормално предлагат нещата, които се търсят и които бързо ще продадат.

„Децата все пак наистина търсят основно храни, които са нездравословни. Това не се отнася до всички деца. Училищата трябва да предлагат лесен избор на здравословни храни“, посочи също проф. Петрова.

От ефира на Bulgaria ON AIR специалистът по хранене попита какво се случва след проверките на БАБХ, установените нарушения и наложените санкции.

Таня Николова отговори, че от агенцията работят с директори, написали са 15 акта и последната мярка е запечатване временно на търговските обекти.

По думите ѝ обаче сега са написани предимно констативни протоколи, чието изпълнение предстои да бъде проверено.

Николова обясни, че дори имало търговци, които не знаели какво трябва да продават по закон.

Източник: dnes.bg