Мнения

Над 300 приятели във Фейсбук: опасно за мозъка

Изследователи от университета в Монреал откриха, че тийнейджърите с повече от 300 приятели във Фейсбук поддържат опасно високи нива на стрес. Проучването привлече вниманието към появата на една нова област в психологията – киберпсихология.

Учените са изследвали тийнейджъри на възраст между 12 и 17 години, като четири пъти дневно са вземали проби за нивото на кортизол в организма. Високите нива на този хормон са свързани със състоянието на стрес, а продължителното поддържане на високи нива води до намаляване на размера на мозъка и забавяне на производството на нови мозъчни клетки. Това се отразява на концентрацията, вземането на решения и социалните умения. Според професор Соня Люпиен високите нива на кортизол за дълго време могат да доведат до депресия, а когато това се случва на възраст 13 години, може да са необходими поне 11 години след това, за да се върне състоянието на организма към нормално състояние.

Проучването регистрира поддържане на високи нива на кортизол при тийнейджъри с повече от 300 приятели във Фейсбук. Оценявайки възможното наличие и на други фактори, изследователите смятат, че вероятното влияние на интернет при тях е допринесло с 8% за това. Многото онлайн приятели променят подкрепящата роля на средата в посока към оказване на социален натиск, смятат учените.
В същото време изследването е открило, че онези тийнейджъри, които по-често подкрепят, харесват и имат позитивно онлайн отношения с фейсбук-приятелите си, имат значително по-ниски нива на кортизол.

Източник: „Телеграф“

Предишни изследвания са намирали връзка между ползването на социалните мрежи и депресията. Едно от предположенията е, че потребителите споделят в интернет само приятни моменти и изживявания, което може да предизвика у другите чувство на неудовлетвореност, че техният живот не е толкова интересен и хубав. Други изследователи твърдят, че максималният брой хора, с които човек може да се усеща свързан, е 150 души поради естествени ограничения на нервната система.