Ученици

Над 2700 случая на вербален тормоз в българските училища!

Само през 2016 г. има 2270 регистрирани случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в българските училища, сочат данните на Министерството на образованието.

Статистиката отчита и сериозно повишаване на кибертормоза при подрастващите – за същия период сигналите са 1493. “Това са само случаите, за които има сигнал от училищата към регионалните управления на образованието и МОН. Със сигурност има поне още толкова подобни действия, които не са официално заведени.

Ситуацията никак не е хубава и няма механизъм чрез който да кажем, че нещата се развиват в положителна посока”, коментира пред “Труд” председателят на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиан Петров. Той обясни, че според новия закон предупреждение и преместване в друго училище не се прилага за ученици до 4 клас.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда децата да имат допълнителни учебни занимания, ако не се справят добре с учебния материал, но не са предвидени строги санкции, ако имат проблем с възпитанието.

“Ако има проблем, един учител може единствено да говори, да обяснява и да предлага на родителите различни неща, но ако няма съдействие от тяхна страна, няма как да се направи нищо”, посочи още председателят на синдиката.

Източник: novini.bg