Мнения

Над 20 хил. ученици ще се обучават в нови кабинети

Над 20 000 български ученици от 23 училища в цялата страна ще имат възможност да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 г.

Фондация „Америка за България“ дари 2,6 милиона лева в конкурса „Училища на бъдещето“ на 23 български училища за обновяване на учебната среда. Фондацията обяви финалистите в конкурса „Училища на бъдещето” на специална церемония в София. Те ще получат общо 2 600 000 лева.

Конкурсът се провежда вече 6 години, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на учебната среда децата значително са подобрили функционалната си грамотност.

Външната оценка на конкурса „Училища на бъдещето“ е изготвена от институт „Отворено общество“ и е базирана на проучване сред 60 хил. ученици за периода на последните 5 години. В последното издание на конкурса участваха общо 270 проектни предложения. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. В края на месец май 2016 г. бяха избрани 23 училища финалисти.

Конкурсът “Училища на бъдещето” е само една от инициативите, с които Фондация “Америка за България” стимулира интереса на българските деца към природо-математическите науки и изучаването на английски език. Всяка година фондацията организира обучения и обмяна на опит в САЩ за 30 талантливи и амбициозни български учители и училищни директори.

Източник: novini.bg