Ученици

Над 17 000 деца са записани на училище за една година

Над 17 000 деца, които миналата година не са били записани на училище, сега са се върнали в клас. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев на въпрос по време на пресконференция колко точно са върнатите ученици в клас, благодарение на работата на мобилните екипи на МОН, изпратени в цялата страна да търсят отпаднали от системата деца. „Към днешна дата оценяваме високо работата по Механизма (за приобщаване на деца към образователната система – бел. ред.). Важното, което направихме, е информационната система. Целта й е да знаем дали всяко едно дете упражнява правото си на образование.

Има много деца, които напускат страната, връщат се, не е ясно дали са записали навън, а информационната система, на базата на качените карти, защото за всяко едно дете се попълва карта, показва над 17 000 деца, които тази година са записани, но миналата не са били записани в училище. Не всички от тях са записани благодарение и само заради Механизма“, уточни обаче просветният министър. Именно заявената съвместна работа на институциите имаше сигнален ефект. Вълчев допусна, че може деца да са се записали дори само заради този сигнален ефект. По думите му екипите към момента продължават работа. Красимир Вълчев посочи, че много от децата не са били открити на адресите им и липсва информация, че живеят на друго място или са в чужбина. Той каза, че по-голямата част от децата, които не са открити, всъщност са в чужбина.

„Това обикновено го потвърждават съседите, в по-малките населени места, знаете, селският кмет, но много деца не са открити на адресите, живеят на друг адрес, на който не са регистрирани“, коментира още образователният министър.​ Той обясни, че всяка година се наблюдава отпадане на ученици спрямо предходната, като границата е най-рязка между етапите след 4. и след 8. клас. „Сега има по-голямо отпадане след 7. клас, но то е по-малко в сравнение с предишни години в 8. клас. Но трябва да отбележим, че тези отпадания са концентрирани предимно на местата, където има по-големи ромски групи или малцинства. Тези деца или не искат да ходят на училище, или чувстват като задължение да са по-добре облечени и това е причина да не посещават занятия“, обясни още той.

На друг въпрос какви стъпки ще предприеме МОН относно практиката директори да уволняват учители за летните месеци с цел пестене на средства, Красимир Вълчев допусна, че най-вероятно и догодина ще има такива явления, но по думите му те ще бъдат по-малко. Министърът поясни, че ще предупреди директорите по-рано за това и като втора стъпка МОН ще предприеме контрол и проверки на училищата.

Източник: actualno.com