Мнения

Над 16 500 души писаха приложения едновременно на WOWZAPP 2012

Повече от 16 500 разработчици от 53 страни по света се събраха на 118 места, за да създадат приложения за Windows 8 и официално стана най-масовият хакатон в историята.

Българският принос към рекорда също беше значителен – близо 100 души от България, Сърбия и Румъния взеха участие в събитието и създадоха 14 приложения само за 30 часа.

С помощта на квалифицирано жури бяха определени и трите отбора-победители. Walk2Help, първенците в локалния кръг на състезанието Imagine Cup през 2011 г., зае първо място и тук с добавката за Windows 8 към своята система за подкрепа на благородни каузи.

На второ място се класира стартъпа Filement, който направи удобен клиент към приложението си за универсален достъп до съдържание, съхранено на различни устройства. Третото място беше заето от гостите ни от Сърбия – отбор !iSUM. Те разработиха приложение, позволяващо на деца страдащи от аутизъм да се изразяват и общуват по-лесно.

Те ще имат възможността да получат тестови Windows Phone и Windows 8 устройства, както и да станат част от специалната програма за ВИП специалисти на Майкрософт България (очаквайте повече подробности). Това, обаче ще се случи само при условие, че тези екипи качат приложенията си в Windows 8 Store преди 3 декември 2012 г.

Международният тон на събитието беше подкрепен и от специалния гост от Малта, Karl Davies-Barett, който направи еднодневен тренинг и подкрепи екипите с ценните си съвети по време на разработката.

Източник: blogs.msdn.com/b/dpe_bulgaria/

Още по темата.