Институции

Над 11 млн. са вариантите за матурата

Нови правила за провеждане на изпита и над 11 милиона варианта за тестовите материали трябва да гарантират, че няма да има опити за измами на тазгодишните матури. Кампанията по външното оценяване след седми клас и зрелостните изпити ще обхванат тази седмица над 100 000 български ученици. Изпитният маратон започва в петък с матурата по български. Втората матура – по предмет по избор, е на 22 май. На същите дати е насрочено и националното външно оценяване по български и математика за седмокласниците. По-малките ще имат и изпит по чужди езици на 29 май.

Тазгодишните матури за първи път официално ще бъдат разделени на модули като мярка срещу преписвачите. Учениците ще могат да излизат от стаята едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае 4 астрономически часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал (а седмокласниците – със син). Иначе новости в учебно-изпитните програми за матурите няма, като максимумът за всеки изпит ще е 100 точки.

Притеснителната тенденция все по-малко младежи да се явяват на зрелостните изпити се затвърждава и тази година. Заявления за участие на първата задължителна матура по български език и литература са подали 52 553 души, като тук влизат и хората, които не са успели да положат изпита през минали години. При 54 346 души випуск това означава, че поне около 2000 зрелостници, завършващи т.г. средно образование, няма дори да се пробват на изпита. През миналата учебна година заявления за матурата по български подадоха 52 хил. младежи, с около 1000 по-малко от випуска, който тогава бе 53 298 души. Реално на първата матура пък се явиха едва 47 хил. души (а на втората – 48 хил. души).

53 340 младежи пък са подали заявления за участие във втората матура на 22 май т.г. Както и м.г., предметът „биология и здравно образование“ е най-желан за втори зрелостен изпит, предпочетен от 14 053 души. На второ място е английският език, избран от 11 616 абитуриенти. За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки ще имат възможност да избират дали да полагат втората задължителна матура по общообразователен предмет, или вместо нея в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация.

Новости има и при седмокласниците. По данни на МОН завършващите седми клас са 56 639. Те ще бъдат оценявани в точки вместо в оценки, като резултатите им ще служат за вход в профилираните и професионалните гимназии в 8-и клас. Препитванията по природни и обществени науки (каквито имаше досега) отпадат и така изпитите за тях се намаляват от пет на три – по български, математика и чужд език. Те пак ще са от два модула, които вече няма да се наричат „национално външно оценяване“ и „допълнителен“, а „първи“ и „втори“ модул. Времетраенето остава същото – съответно по 60 и по 90 минути, както и максималният брой точки, който може да бъде постигнат – 65 т. за първия модул и 35 т. за втория модул.

Изпитният маратон ще приключи през юни – с изпита по чужд език за осмокласниците (с интензивно изучаване на чужд език), който е на 23 юни, и с изпита по онлайн оценяване на дигиталните компетентности на десетокласниците, насрочен за 12-16 юни.

За първи път тази година матурите по всички учебни предмети ще се оценяват електронно. Те ще бъдат проверявани от общо 682-ма оценители на компютри в 41 оценителски центъра, разположени в цялата страна, а не както м.г., когато всички проверители се събираха в София и се изчакваха взаимно колегите им да проверят дадена работа (една работа се проверява от 2-ма души). От МОН се надяват по този начин да се съкрати времето за проверка на тестовете.

Източник: segabg.com