Мнения

Над 1000 електронни книги ще бъдат издадени тази година

Повече от 1000 книги ще бъдат издадени в електронен вариант тази година, коментира за „Фокус“ председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров.

Той уточни, че става дума за легални издания, а бройката е незапомнен до момента бум в бранша.

Според него продажбата на електронни книги е ниша, която може да се развива. Както у нас, така и в Европа обаче реализацията на подобни продукти е много малка. Едва 1% се пада на продажбата на книги в дигитален формат, в сравнение с тези на хартия.

Лидери в света с близо 10% са САЩ. Тодоров прогнозира, че в края на тази година този процент ще бъде фактически стигнат и минат.

Цената на дигитално копие е от 50 до 70% от тази на хартиеното. Това дава надежди на хората в бранша да смятат, че потребителите ще се ориентират бързо в закупуването на подобни продукти, а също така ще се пресече използването на пиратско съдържание.

Последният проблем е и най-сериозен в сферата на електронните книги. Не беше толкова отдавна, когато от ГДБОП спряха достъпа до популярен сайт, в който произведения от наши и световни автори можеха свободно да се свалят и четат от персонален компютър, джобни устройства и мобилни телефони.

„Електронните книги са защитени добре технологично и законово. Проблемът е, че пиратски електронни копия се създават просто като се препише или сканира една хартиена книга“, обяснява Веселин Тодоров.

Той не одобрява политиката на издателите и авторите на книги у нас да се въздържат поне засега от пускане на произведенията в дигитален формат. Според него това само насърчава недоброжелателите да пускат пиратско съдържание. Това се отнася в особено голяма степен за по-популярните и търсени заглавия.