Институции Ученици

Над 1 600 ученици от 32 гимназии се обучаваха чрез работа

Политиката на Министерството на икономиката в процеса на въвеждане на дуалното обучение в България е насочена към преодоляване на недостига на квалифицирани кадри за предприятията в България и намаляване на младежката безработица.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на кръгла маса за дуалното и професионалното образование „Знам, мога, богат съм и щастлив“.

Министърът коментира проекта „Домино“, който приключи през миналата 2018 година, като пример за въвеждането на практики, стимулиращи диалното обучение у нас. По думите на Караниколов проектът е дал много обнадеждаващи резултати.

„Включването на над 1600 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални гимназии и 170 предприятия в проекта са доказателство за успешното изпълнение на проекта. Благодарение на приложението на дуалното обучение, младите хора започват да работят в приоритетни сектори на икономиката и в такива, в които бизнеса изпитва трудности с намирането на кадри“, заяви Караниколов.

Секторите – машиностроене, електротехника, хранително-вкусова промишленост, газова техника, туризъм, автомобилна и промишлена мехатроника и мебелно производство.

Проектът „Домино“ е подкрепен от Швейцария за въвеждането на на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. В него участват съвместно Министерството на икономиката, Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика.

Източник: news.bg