Ученици

Над една трета от малките ученици във Варна имат комуникативни нарушения

Повече от една трета от децата в предучилищна възраст във Варна имат някакъв тип комуникативни нарушения, каза днес директорът на Логопедичния център в крайморския град Лиляна Лазарова. Тя уточни, че специалистите са направили ново изследване, обхванало малчуганите от трета и четвърта група в детските градини. Те са проследили още дали има проблеми при устната реч на първокласниците в града, както и при писмената реч при учениците от втори и трети клас.

По думите на Лазарова резултатите са много тревожни, тъй като показват, че близо 33 на сто от малчуганите в първи клас имат комуникативни нарушения. Резултатите от изследването показват още, че 10 процента от децата във втори и трети клас срещат затруднения с писането.

През изминалата година варненските специалисти са работили с около 880 малчугани, каза още Лазарова. Тя уточни, че 316 хлапета с комуникативни нарушения са останали извън системата, поради липса на свободни места. Тъй като проблемите са много сериозни, центърът разкри един консултативен и два кабинета за ранна превенция, в които родителите могат да получат компетентни съвети, каза още Лазарова. Тя допълни, че сега задачата на логопедите е да обхванат и малчуганите на 3 години, които постъпват в детските градини. Идеята е те да получават помощ колкото може по-рано, а не когато тръгнат на училище.

Варна е единствената община в страната, която финансира Логопедичен център, допълни Лилия Христова, началник на дирекция „Образование“. Тя уточни, че експертите, които работят в него, могат да помагат и на други общини, стига кметовете да проявяват интерес към тези проблеми на децата.

Източник: БТА