Учители

Наградиха призьорите от Петия национален конкурс за учители-творци

На 1 ноември 2013 г., в Деня на народните будители, се проведе за пета поредна година награждаването от Националния конкурс за учители-творци, организиран от издателска къща Анубис и издателство Булвест 2000.

Тази година тържественото събитие са състоя в града на липите –  Стара Загора, и на него присъстваха над сто учители и директори, отличени в конкурса. Специални гости на награждаването бяха заместник-кметът на община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, членовете на журито на конкурса (проф. Валери Стефанов, проф. Боян Биолчев, Бойко Ламбовски), както и двама от управителите на издателската група – Николай Табаков и Явор Стефанов.

Всички присъстващи получиха грамоти и авторски бройки на сборника „Многоточие за бъдеще“, съдържащ творбите на избраните от журито автори, а трима от тях бяха отличени със специални награди (електронен четец) в категориите поезия, разказ, есе. Заглавието на сборника бе взаимствано от поема на г-жа Екатерина Авджиева, директор на ЦДГ „Зорница“, гр. Сливен

Наградата за поезия получи Диана Николчева – учител в СОУ „Христо Ботев“, гр. Враца, за поемата „Елегичен триптих“.

Разказът „В замъка Тан“ на Марта Радева – учител в І ОУ „Христо Смирненски“, гр. Провадия, взе наградата за проза, а в категория „Есе“ първо място беше присъдено на Цонка Христова – учител в Български лицей „Васил Левски“, гр. Кишинев, Молдова, за произведението „Робинзон Крузо и цивилизационният избор”.

По случай петото юбилейно издание на Националния конкурс за учители-творци бяха връчени и петнадесет специални награди на авторите, публикувани във всички сборници от създаването на конкурса досега.

В културната програма на награждаването участваха Хирстофор Недков от дараматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора, флейтистката Славка Ралева и деца от Националното музикално училище „Христина Морфова“ в Стара загора.