Мнения

Наградиха призьорите от Националния конкурс “Млади таланти“

25 финалисти – автори на 17 научни проекта се състезаваха за наградите на Националния конкурс “Млади таланти” 2014 г. За 16-та поредна година млади научни таланти от цялата страна се съревноваваха като автори на научни проекти в областта на социалните науки, естествените науки и информационните и комуникационни технологии.

На 30 май 2014 г. в Учебния център за подготовка на ученици за олимпиади на Министерството на образованието и науката в София се състоя церемонията по връчване на сертификати и награди на победителите във финала на конкурса.

Първо място завоюваха Марин Благоев Шаламанов и Васил Георгиев Василев от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – София с проект „Генетични алгоритми за търгуване на форекс пазара“.                

Втората награда отиде при Петър Милков Гайдаров от Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ – Пловдив с проект: „Разстояние на Хеминг на полиноми над GF“.              

Третият приз взе Григори Добри Матеин от 91. Немска езикова гимназия „Проф. К. Гълъбов“ – София  с проект: „Изследване на звука, генериран при загряване на водни разтвори с различна концентрация“.

Всички те ще вземат участие в Европейското състезание за млади учени, което ще се проведе през месец септември 2014 г. във Варшава, Република Полша. Победителите получават и парични премии, осигурени от Министерството на образованието и науката.

Четвърто и пето място остана за Паулина Гаджулова и екипът Николай Николов Даков и Атанас Росенов Господинов – всички ученици  от Образцова математическа гимназия гр. Пловдив. Те ще участват в Европейското научно изложение през месец септември 2014 г. в гр. Жилина, Република Словакия:

Предметните наради на участниците във финала на конкурса бяха осигурени с подкрепата на научни, академични, неправителствени и бизнес организации. При връчването на наградите всички изразиха мнение, че конкурсът  е възможност за изява на младите научни таланти и изразиха готовност за съвместна работа за неговото популяризиране и разширяване.