Мнения

Наградиха победителките в програмата “За жените в науката“

Днес в МОМН се състоя състоя официалната церемония по връчването на наградите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“. Събитието бе под патронажа на Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

Церемонията бе открита от зам.–министър Петя Евтимова

„Изключително ни е приятно  да бъдем домакини на това  щастливо събитие и на тази благородна кауза. Векове наред науката е била затворен кръг за жените и за съжаление все още в много страни е така. Затова  и ЮНЕСКО, и Европейската комисия предприемат специални действия, планират специални инструменти, с които да насърчават все повече участието на жените в науката и в процесите на управлението на науката. Въпреки това съм изключително щастлива да кажа, че не е такъв случаят  в България“, обърна се тя към присъстващите.

„България в исторически план има също своята жена в науката, още от 1920 г., в лицето на проф. Елисавета Карамихайлова, която е сред първите жени–физици, наред с Мария Кюри, и Лиза Майтнер.  Така че наистина има с какво да се гордеем, а днешните лауреати са представители на днешното поколение жени в науката и просто продължават тази отлична традиция“, добави тя, цитирана в сайта на МОМН.

Победителите от второто издание на програмата, младите учени Ралица Зидарова, доктор по ботаника, и Василка Стефлекова, докторант по физика, получават национални стипендии  по 5000 евро, като стимул и признание за големите постижения в  научноизследователската им работа  и професионалния им опит. Техните проекти „Емисионна спектроскопия с лазер-разряд в кух катод за преки анализи“ на Василка Стефлекова и „Кремъчните водорасли от остров Ливингстън, Южни Шетландски острови“, на гл.ас. д-р Ралица Зидарова, са  насочени към екологията и към анализ на съдържанието на археологически артефакти и съответно  към биогеографията, биоразнообразието на антарктическите водорасли.

Още по темата