Учители

Наградиха победителите в Осмия национален конкурс за учители-творци

В навечерието на Деня на народните будители се състоя традиционното награждаване на победителите от осмото поредно издание на Националния конкурс за учители-творци, организиран от издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“  и беше представен сборникът „Слънца по старите тавани“, съдържащ творби на отличените автори. В рамките на събитието, с любезен домакин литературен клуб „Перото“ се проведе и премиерата на стихосбирката „Гнездо за книжни лястовици“ с авторФилип Кабакян – носител на голямата награда от конкурса през 2015 г.

Журито на конкурса в състав: Проф. Боян Биолчев, Проф. Валери Стефанов и поетът Бойко Ламбовски по традиция отличи и трима победили във всяка от категориите: поезия, разказ и есе.

За носител на отличието в категорията за стих беше обявена Наталия Цветанова – директор на ДГ № 6 „Слънце”, гр. Монтана, за стихотворението си „Рисунки с въглен“. Тя получи награда си от председателя на журито Проф. Валери Стефанов. Писателят и създател на издателска къща „Анубис“ – Николай Табаков, връчи наградата в категорията за разказ на Любомира Петрова- учител по български език и литература в Професионална гимназия по строителство и архитектура, гр. Пазарджик занейния разказ „Циганинът без бомбе“. Произведението „Оправдания и вятър“ с автор Анелия Минчева – учител по английски език, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора, получи наградата за есе.

Бяха обявени и две допълнителни награди – за млад автор до 29 години и награда на публиката за произведението, събрало най-много почитатели в социалните мрежи. Първата от тях грабна младата възпитателка в СОУ „Христо Проданова“, гр. Карлово – Надежда Станулова за разказа си „Сами вкъщи“, а втората беше връчена на Ивелина Ангелова – детска учителка в ЦДГ №1 „Васил Левски“, гр. Свищов.

Традиционните медийни партньори на конкурса са: Синдикатът на българските учители, в. „Учителско дело“, в. „Аз Буки“, в. „Сега”, мрежата на учителите-новатори teacher.bg, „Литературен вестник” и сайтът „Аз Чета“.