Мнения

Наградиха зам.-министър Дамянова за приноса й за информираността за аутизма

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова бе отличена със специална награда за принос за информираността за аутизма в България. Тя получи своя приз на първото издание на Националните награди „Малкият принц“, които се дават за принос за подобряване на живота на децата с аутизъм в България.

Наградата й бе връчена от председателя на фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ Владислава Цолова.

„Винаги е по-трудно да получаваш награда, отколкото да връчваш. Моят подарък за вас е една промяна в законопроекта за закон за предучилищното и училищното образование, за която вие не знаете. А именно центрове като Центъра за работа с деца от аутистичния спектър, който предоставя много възможности за подкрепа на тези деца, да може чрез общините да получават средства и от функция Образование – средства за реализиране на дейностите по приобщаващо образование. По този начин постигаме една от основните ни цели – ресурсите да отидат при децата, а не децата при ресурса, както се случва в последните години“, заяви Милена Дамянова.

За първи път се създава нечиновническо отношение към децата ни и родителите им. За мен е огромна чест да Ви връча тази награда и да Ви благодаря затова, че за първи път в историята на България някой се сеща за родителите на децата с аутизъм и благодарение на Вас започват тренинги и терапии на родителите на деца с аутизъм в цялата страна, които ще започнат този месец в София и до края на април ще минат през цялата страна. Родителите не могат да повярват, че някой се е сетил за тях. Много Ви благодаря“, с нескрито вълнение се обърна към зам.-министъра награждаващата Владислава Цолова.

На събитието присъстваха също кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати и гости.

В рамките на събитието се събираха средства в подкрепа на децата с аутизъм.

Всеки желаещ може да подкрепи инициативата и с дарителски SMS с текст на латиница.

DMS AUTISM на номер 17 777. Цената на едно съобщение е 1,2 лв. с ДДС за абонати и на трите ни мобилни оператора.