Учители

Награденият от Microsoft Ангел Ангелов: Искам учениците ми да решават проблеми и да се справят в нови ситуации

Преподавателят по информатика в СОУ „Сава Доброплодни“ в Шумен Ангел Ангелов бе любезен да сподели за читателите на мрежата на учителите новатори teacher.bg подробности от форума на Microsoft, събрал най-иновативните негови колеги от цял свят.

На него Ангелов спечели и престижна награда.

„Моят проект се казва „Experience Learning“ (учене чрез правене) и е концентриран повече върху процеса, отколкото върху резултата. Целта е учениците да могат самостоятелно да овладяват знания, да решават проблеми, да се справят в нови ситуации“, споделя Ангел Ангелов.

„В проекта са представени материали от работната дейност в часовете по информационни технологии в СОУ „Сава Доброплодни“, в които е демонстрирана работата по създаването на роботи и играчки от материали за рециклиране, интерактивни маси, експерименти сред природата с инфрачервена и ултравиолетова светлина, пиано от плодове и мн. др. Всички макети и модели на роботизирани и други устройства в последствие се виртуализират, което създава предпоставка за овладяване и усъвършенстване на работата с компютърна техника, периферни устройства, работа в екип и други „умения на 21 век“ – аналитично мислене, разрешаване на проблеми, сътрудничество, комуникационни и технологични умения за напредък в кариерата…“, разкрива още подробности от проекта си той.

„Част от програмата ни бе да създадем реално действащ образователен проект с екип от учители-участници от други държави. Екипът, с който участвах аз, имаше представители от Бразилия, Дубай, Китай и Великобритания. Проектът ни бе свързан с опазването на околната среда, а използваната образователно-дигитална технология – Minecraft. Minecraft представлява забавна компютърна игра на Microsoft, която може да изгражда светове, да моделира герои и да управлява ресурси, които могат да бъдат много успешно използвани в клас“.

„Комбинацията от двата представени проекта ми донесе наградата „Best Achievement | Runnner-up“ в категорията The Pitch, която се дава за цялостно представяне – концепция, реализация, демонстрация и презентиране на образователен проект“.