Ученици

Награда от 1000 евро настрои ученици срещу учители във Велико Търново

Общинската награда „24 май“, която се дава на посочен от педагогическия съвет ученик и от Природоматематическата гимназия във Велико Търново, настрои негативно дванайсетокласникът Петко Казанджиев. Призът се връчва ежегодно на най-изявения търновски абитуриент на празника на българската просвета и култура и е в размер на 1000 евро.

Петко и неговият съученик Денислав Станчев, който наскоро се завърна със сребро от Менделеевата олимпиада в Беларус, са номинирани от своите класни ръководители за носители на наградата, но педагогическият съвет с 26 гласа „за“ избира за приза да се състезава Денислав.

Според Петко, който е изявен математик и носител на множество награди от международни състезания, решението на педагогическия съвет е субективно, както и че посоченият Денислав не отговаря на критериите, заложени в статута на наградата. Казанджиев вече е приет в шест престижни университета в света. От Нюйоркския университет дори предлагат стипендия на талантливия търновец. Той обаче е избрал „Кингс колидж“ в Лондон, където ще продължи образованието си.

Доводът му, за да се опълчи срещу, е, че дадената от преподавателите номинация, уронва престижа на Природоматематическата гимназия в болярския град.

„Знам, че нищо не мога да променя, защото няма как да съборя решението на педагогическия съвет, но искам да се опитам да се преборя със субективния фактор при гласуването на кандидатурата, защото субективизмът, предварителните договорки между учителите и войната между лобитата може да лишат гимназията от отличието“, каза на пресконференция Петко Казанджиев, както пише „24 часа“.

За да се изключи влиянието на човешкия фактор, абитуриентът предлага да се въведе точкова система на критериите, записани в статута на наградата. Според него номинацията на съученика му не отговаря на критерия „Индивидуален принос в разработването и участието в проекти и програми от международно и/или национално ниво“ и отивайки на общинския кръг, кандидатът ще бъде дисквалифициран.

Директорът на гимназията Ангел Гушев коментира, че случващото се ще компрометира излъчената кандидатура и тази година наградата „24 май“ може да не бъде присъдена на ученик от елитното училище. Той обаче бе категоричен, че за него меродавно е решението на педагогическия съвет, а срокът за номинации в общината вече е изтекъл.

Източник: dnes.bg