Учители

Награда “Константин Величков“ за осем учители – отличници

Навръх Деня на народните будители, 1 ноември, в Музикалния театър „Стефан Македонски“ осем учители от страната бяха удостоени с наградата „Константин Величков“. Отличията им бяха връчени от Сергей Игнатов,  министър на образованието, младежта и науката, от Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма и от Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, съобщава пресцентърът на МОМН.

Преди церемонията по награждаването в словото си проф. Игнатов подчерта, че България е от най-старите държави в Европа и изтъкна приноса на страната ни през вековете за обогатяването на културната съкровищница на Стария континент.

„Не съм сигурен, че трябва да догонваме другите народи. По-скоро днешното будителство значи стремеж към промяна. Ако един интелигентен човек, с морал, живее в ритъма на промяната и новото, но значи, че той е будител на промяната“, категоричен бе в словото си министърът.

Виж кои са отличени за 2011 г.

За наградата „Константин Величков“
Наградата е учредена през 2005 г. и за нейни носители се определят преподаватели по различни учебни предмети, които са подготвили ученици с постижения на национални и международни олимпиади и състезания. Номинират се и учители, които работят системно и със сърце с деца със специални образователни потребности, педагози, които прилагат  в училище творческа и иновативна дейност и осъществяват извънкласни форми на занимание за ученици. Отличените са уважавани личности, които имат авторитет сред родителите и обществеността.

Наградата, с която се удостояват български учители, се връчва от министъра на образованието, младежта и науката. Тя е свързана с Деня на народните будители, тъй като в историческите си корени българското училище през вековете е естествен център за съхраняване на националното достойнство, за  изграждане на морални ценности и нравствени добродетели. Наученото в класната стая и при други училищни прояви е източник на родолюбие и познание, школа за изграждане на младите хора на България.