Мнения

Набират се младежи за дуално обучение в Германия

Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU).

Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово,  общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално обучение в Германия.

Кандидатите трябва:
– да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за включване в програмата в началото на 2015 г. трябва да не сте навършили 28 години);
– да имат българско гражданство;
– да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен;
– да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия.

Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място.

Примерни професии, по които се очаква да има места за обучение:
– хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач,
специалист в ресторанти за бързо хранене);
– хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);
– строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );
– технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).
– други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

Още информация