Мнения

МФВС стартира пилотната програма “Спорт за децата в детските градини“

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник Иван Ценов обявиха на пресконференция старта на пилотната програма на МФВС „Спорт за децата в детските градини“. Тя има за цел да внедри оборудване и да осигури безплатни спортни занимания от квалифицирани треньори в детските заведения в цялата страна, информира пресслужбата на спортното министерство.

„Програмата „Спорт за децата в детските градини“ е разработена по един много привлекателен за изпълнение начин. Внедряването, развитието и оптимизирането на двигателния режим на подрастващите в детските градини е нещо, което в този момент е много необходимо на нашето общество. Целите и задачите на програмата отговарят на Националната стратегия за развитие на спорта в периода 2012-2022. Тя ще създаде условия и възможности за участие на 1500 деца от детските градини в безплатни занимания и упражнения по физическо възпитание. Целта на МФВС е да проведем начално обучение за деца, които от най-ранна детска възраст да се научат на двигателен режим“, каза министър Нейков.

„Безплатните занимания – това е най-съществената разлика. И досега в детските градини се провеждат спортни занимания, но те са платени и в тях не могат да участват всички деца, а онези, които имат финансова възможност. С действието на новата програма този проблем отпада и ще могат да участват всички, които желаят“, така заместник-министър Иван Ценов отбеляза предимството на „Спорт за децата в детските градини“.
 
Той информира още, че с проекти по програмата могат да кандидатстват лицензирани спортни организации до 30 август т.г., а началото на спортните занимания е предвидено да започне от 1 ноември. МФВС отпуска 200 хиляди лева, като максималният размер на одобрен проект е до 10 хиляди лева. Програмата ще бъде качена на сайта на министерството.

„Тази програма е една много голяма крачка напред, защото сваляме много възрастта и искаме децата да се допрат до някаква физическа активност,  и в първи, втори клас те сами ще я изискват от училището и своите преподаватели“, допълни Иван Ценов.

Министър Нейков отбеляза, че „Спорт за децата в детските градини“ ще осигури оборудване за спорт в детските заведения, включително и заплащането на треньор, който ще провежда заниманията на място в градината.