Ученици

МФВС дава близо милион за спорт в свободното време

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков даде началото на програмата на МФВС „Спорт за децата в свободното време“ за 2011 година, съобщава сайтът на министерството.

Официалната церемония по откриването уважиха още заместник-министрите на спорта Иван Ценов и Лазар Каменов, заместник-ректорите на НСА „Васил Левски“ Пенчо Генов и Петър Бонов, Георги Глушков – изпълнителен директор на БФ Баскетбол, изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов, председателят на БФ Крикет Николай Колев и Михаил Фролошки – генерален секретар на БФ Тенис на маса.

В хандбалната зала на НСА „Васил Левски“ деца от клубовете, спачелили проекти по програмата направиха демонстрации. Своите умения пред гостите показаха баскетболистите на клуб „Локомотив – 93“, децата от СК по гребане при НСА „Васил Боянов“, от крикет клуб към НСА, от ръгби клуба към НСА, от клуба по софтбол към НСА, от клуба по спортна акробатика на ЦСКА, от клуба по тенис на маса – НСА, от СК „Лукойл – Икен“, СК по бадминтон „Академик“ и клуба по лека атлетика „Юнивърсъл“.

„За мен този ден е изключително радостен, защото давам старта на една програма, в която миналата година участваха много деца. Сигурен съм, че  тази година тя ще обхване още повече. По този начин ние ще създадем условия за безплатно спортуване на подрастващите и ще им покажем, че спортът е здраве“, каза при откриването министърът.

Заместник-ректорът на НСА „Васил Левски“ Петър Бонов приветства младите спортисти и им пожела да развиват своите спортни умения, защото това е верният път, по който трябва да върви младото поколение. Той похвали програмата „Спорт за децата в свободното време“, която ще повиши физическата дееспособност на децата.

Министерството на физическото възпитание и спорта финансира програмата с 975 200 лева. Предвидено е в нея да се включат над 10 000 деца от 60 населени места. Одобрени са 194 проекта на спортни клубове по 44 вида спорт. 155 от тях са за начално обучение по вид спорт, а 39 за спорт през ваканциите.