Училища

Мултимедиен учебен кабинет по религия бе открит в гр. Бургас

На 14 октомври 2010 г., в деня на св. Петка Българска, бе открит мултимедиен учебен кабинет по религия в гр. Бургас.

Кабинетът се помещава в ОУ „Георги Бенковски“ и е оборудван със съвременна аудио- и видео техника, която ще се използва за модерно преподаване на учебния материал по религия. Чрез мултимедийното и електронно съдържание обучението се превръща в интересно за децата.

Методите и помагалата, които ще се използват в новооткрития кабинет, са одобрени от МОМН.

Занятията ще се водят от педагози богослови.

Помещението е ремонтирано със средства на общината, мултимедийното оборудване е предоставено от църквата, а компютърната техника от областния управител. Вложените средства са на стойност 10 000 лева.

Кабинетът бе осветен от ставрофорния иконом Павлин Иванов и свещеник Стелиян Кунев, в чиято енория се намира училището.

На тържественото откриване присъстваха началникът на РИО-Бургас, директорът на Общинския детски комплекс, общински съветници, свещенослужители от гр. Бургас, директори на бургаски училища и много родители.

По време на първия урок в новия кабинет учениците се запознаха с библейската история за Ной и Всемирния потоп.

Всички деца получиха икона на св. Николай Чудотворец, „Библия за деца“ и сборник „Религиозни приказки“.

Обучението по вероучение в училищата на община Бургас започна през март 2009 година. Тогава бе открит и първият специално пригоден кабинет по религия в СОУ „Константин Петканов“.

Обучението по предмета „Религия“ е резултат от разработената от Община Бургас „Стратегия за православно образование, просвета и култура” и създадения към ОДК клуб „Православни традиции, ценности и празници“. То се провежда като извънучилищна дейност и обхваща деца от училища и детски градини.

Видеозапис на презентация за дейността на клуб „Православни традиции, ценности и празници” към ОДК, гр. Бургас:

Презентацията е на форума „Иновации в познанието и познавателно развитие”, провел се от 25 до 27 август 2010 г. в гр. Бургас. Организиран е от Сдружение „Иновации и технологии“ с подкрепата на Бургаски университет „Асен Златаров“, Майкрософт България и РИО Бургас.