Ученици

Музейко се готви за новия сезон

„Сега в Цяла Европа виждаме много недостиг на учители и учители, които искат да се занимават с наука. Това означава, че в бъдеще няма да има кой да оправя нашите компютри, няма да има кой да направи самолетите. Интерактивните музеи показват, че всеки, който иска, може да бъде откривател“, обяснява ни д-р Владимир Божилов или просто Влади. Той е главен асистент в Катедрата по астрономия на СУ, както и доктор по астрофизика и астрономия, и главен редактор на списание „BBC Знание“. В Музейко, и в частност в Планетариума, всеки може да опита – и буквално, и преносно, от науката.

Планетариумът в музея конкретно е първият и засега единствен в София. В него се представят три шоута, занимаващи се с ключови, както за науката на високо ниво, така и вълнуващи вашето дете въпроси. В тях може да „стъпите“ на планетите, за да се убедите лично има ли живот по другите планети, ще може да разберете кой е 13-тият зодиакален знак и защо никоя звезда освен Слънцето не влияе на живота ни. Множественото число тук е умишлено, тъй като програмите са еднакво подходящи и за деца, и за възрастни. Въпреки това целевата група е 6-12 г.

Програмите в Планетариума не са като учебниците по физика – те винаги са актуални. Така например Влади или някой от неговите колеги комуникатори с удоволствие ще ви разкаже и покаже всичко актуално, случващо се в света на астрономията.

Ще ви разкаже на човешки език, всичко случващо се в момента в Космоса – например какво й е кървавото на Луната, какво е ретрограден Марс, а и за вълнуващата мисия на Юнона на Юпитер, която буквално навлезе в орбита на газовия гигант. Така въпреки че програмите са три, те всеки път са различни.

Влади е категоричен: „Децата от цяла България са много умни. Всички те обичат Космоса и искат да разберат повече за него. Именно от деца той като учен е получавал и най-трудните и провокативни въпроси. Извън въпросите „съществуват ли извънземни и как изглеждат“ най-запомнящ се бил въпросът „Какво е времето“.

По наблюдения на Влади децата от всички възрасти са еднакво любопитни. Различават се въпросите, които задават. Така например децата до 8-9-годишна възраст се вълнуват от всичко. По-големите обаче вече имат достъп до интернет и са запознати с по-актуални теми. Така те например вече знаят за мисии като „Нови хоризонти“ до Плутон или пък за намерената вода на Марс. Въпроси не рядко имат и родителите.

Източник: dnes.bg