Мнения Ученици

Музеите са най-добрите учебници по история

Водят ученици в музеите и останалите културно-исторически обекти по проекти и със средства на европейските програми.

Ето една наистина изключително похвална, добра и патриотична инициатива, която ще предизвика ако не грандиозна еволюция, то поне ще разчупи сериозно скучното досегашно школско обучение. Верни на прашасалите и непроменени от десетилетия учебни планове, учителите по история влизаха в час, изпяваха монотонно урока си пред очите на задрямващите и скучаещи ученици, които едва изтърпяваха да чуят звънеца, който да ги спаси от урока мъчение. Единици бяха учителите, които решаваха да приложат „иновативен подход”, като наред със сухата учебна материя показваха и по някое диапозитивче или учебно филмче за разнообразие. За такова нещо като нагледен урок в един музей, сред самите артефакти, и дума не можеше да става. Цените в повечето български музеи не са прекалено високи, но опитайте се да обясните на родителите, че ще трябва да дават допълнително по още десетина лева на седмица за детето си, за да посещава то музеи в час по история. Това би било чудесен повод за поредната „родителско-учителска война” и поредните тежки обвинения към „наглите даскали”, които само търсят повод да събират пари от децата.

Сегашната идея,претворена вече в практическа реализация, е нещо много положително. Децата и учениците не просто ще могат да слушат скучните учебникарски текстове за родната история, но и ще могат да се докоснат „на живо” до тази история. Какво по-добро от това, когато учиш за Левски, да можеш да влезеш в родната му къща в Карлово и да се потопиш в атмосферата, в която той е роден и отраснал. Или да се опиташ със собствени си усилия да прескочиш плета на Къкринското ханче, където Апостола е бил заловен. Или пък какво по-патриотично от това, изучавайки въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Второто българско царство, учениците да се качат на крепостта Царевец във Велико Търново, да погледнат от крепостните зъбери горе течащата под тях Янтра, да влязат в Патриаршията, където е служил Патриарх Евтимий, и да постоят няколко минути в тъмната Балдуинова кула, където плененият латински император Балдуин е прекарал последните дни от живота си.

България има една от най-богатите истории и едни от най-богатите музеи и паметници, посветени на родната история. Нищо че през последните години поради прословутото постоянно безпаричие голяма част от музеите ни са в доста мизерно състояние, а най-ценните експонати са натикани по тъмни и прашасали ъгли, мазета и тавани. Може би вариантът с ученическите посещения е спасителната сламка, която ще даде глътка свеж въздух, а и приходи и на родните музеи. И те ще се пълнят не само в почивните и в празничните дни, а ежедневно.

Автор: Иван Първанов

Източник: monitor.bg