Институции

МС одобри новите учебниците на електронен носител

Най-вероятно до 30 дни учебниците, които ще могат да се възпроизвеждат на електронен носител ще влязат в училищата. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. По-голямата част от издателствата ще успеят и до 10 дни да го реализират, акцентира мин. Вълчев.

На заседание на Министерски съвет в сряда стана ясно, че правителството ще отпусне допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно четими учебници за всички ученици от I до VII клас. С тези действия се цели намаляване тежестта на ученическите раници и по-голяма ефективност на образователния процес и повишаване качеството на обучението.

„Надявам се, че в период до следващата година ще достигнем почти 100%. Тъй като в противен случай едно издателство рискува да остане неконкурентно, ако не осигурява такъв достъп“, изтъкна мин. Вълчев.

На въпрос защо се налага държавата да дава допълнително пари, министър Вълчев обясни, че допълнителната сума е нужна за авторските права и регистрирането на платформите. „Тук става въпрос за минимални допълнително средства. Остойностили сме ги. Такава е практиката във всички страни“, разясни мин. Вълчев.

Това е хартиеният учебник, четим в електронен вариант, каза Вълчев и допълни, че не е точният термин, но може да бъде обяснено, че тези материали приличат на PDF файл. Образователният министър е категоричен, че учебният материал е идентичен. При електронните учебници положението е друго – там може да има допълнителен учебен материал – видеа, игри.

Към момента в една значителна част от класните стаи има възможност за т.н фронтално обучение – проектори, електронни учебни дъски, информира Вълчев.

Министерството се стреми да разширява тези дейности за фронтално обучение. Планувано е догодина да има поне по един лиценз на класна стая за ползване на електронен учебник.

Източник: news.bg