Институции Ученици Училища

Мръсен въздух и в класните стаи: Какво дишат децата?

Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища.

Направените тестове са направени през пролетта и е показано, че в пет от учебните заведения е имало завишаване на праховите частици. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в учебните заведения на пет европейски града, сред които е и София. Данните са от доклада „По-чист въздух, по-здрави деца“ и Health and Environment Alliance (Брюксел).

„Тези тестове са направени също в Париж, Лондон, Мадрид. За първи път получаваме такива данни по толкова систематичен начин. Децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи, затова е изключително важно какво дишат там. Измерихме в класните стаи нивата на фини прахови частици, на азотен двуокис и на въглероден двуокис“, каза за „България сутрин“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му, в училищата, които са близо до транспортни артерии се е наблюдавало повишени стойности на азотен двуокис – газ,излизащ от ауспусите на колите. Друг параметър бил въглероден двуокис. Повишените му стойности показва, че в стаите не е проветрявано. „Това не е опасно за децата, но те са с намалено внимание и по-трудно учат“, обясни специалистът.

„Колкото са по-малки частиците, толкова са по вредни“,обясни още Симидчиев. Най-фините прахови частици проникват в белия дроб след вдишване, а особено при децата това влияе много и ФПЧ са огромен проблем. Невинаги знаем нивата на най-фините от частиците.

По думите му ФПЧ скъсяват живота с 30% повече от тютюнопушенето, което обаче е въпрос на избор.

„Трябва да се намаляват замърсителите. В много градове училищата се отопляват на твърдо гориво и това увеличава замърсяването“, посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Източник: dnes.bg