Учители

Мрежата на Партньори в познанието – начинът да направим образованието по-добро!

Знаете ли как можем да съберем повече от 4 млн. души тясно свързани с образованието, живеещи в 115 страни по света на едно място? В днешния глобален свят, подчинен на информационните технологии и интернет, вероятно подобно действие не е особено трудно. Но как да направим така, че този процес да е от полза за всеки един от тези хора? Отговорът ни дава социалната мрежа на Майкрософт „Партньори в познанието“ (Partners in Learning Network), в която всеки може да даде реалния си принос за подобряване на качеството на образованието в световен мащаб.

Какво представлява самата мрежа? Най-обобщено тя е свободен ресурс на преподавателската общност, която е предназначена да осигури на заетите в сферата на образованието място, където те да се запознаят с колеги, съмишленици, ученици, студенти или просто да намерят приятели.

Мрежата Партньори в познанието не е просто поредната възможност за общуване в Интернет, тя е съкровищница на образователни ресурси и инструменти, на планове на уроци, на модели на преподаване, на опита на най-добрите педагози в света.

Чрез Microsoft Translator мрежата е достъпна на 36 различни езици (българският е сред тях). Това прави комуникацията в рамките на конкретна държава изключително лесна. Всеки потребител е със собствен профил, в който дава информация за квалификацията и уменията си. Всеки желаещ може да сподели опита си с останалите членове на общността като качи в мрежата свои материали, уроци, планове и т.н.

Мрежата насърчава връзката на потребителите си с другите социални мрежи, нещо което също я прави уникална. Използването й лесно може да се синхронизира с това на други популярни платформи.

Стартът й беше даден неофициално през ноември 2011 г. с пускане на бета версия. Многото събрана обратна връзка от потребителите помогна на Майкрософт да направи необходимите подобрения и да изчисти платформата до ниво, което да я направи лесна за ползване, интуитивна и преди всичко полезна.

„С нея съм свързан с колеги и съмишленици по целия свят. С тях мога да споделя опита си, както и да почерпя от техния. Също така да обменим много идеи, които да улеснят всекидневната ни работа“, е основния мотив при споделяне на впечатленията на потребителите.

Други не крият възторга си, че благодарение на платформата са видяли пред себе си контурите на училището на бъдещето, така както винаги са си го представяли.

За тези, които се намират в отдалечени точки на света, далеч от шумните мегаполиси, мрежата е начин да са в крак със съвремието в сферата, без да се налага да напускат мястото си пред компютъра.

Използването на ресурсите на мрежата на Партньори в познанието може да започне още сега – с бърза и лесна регистрация на http://www.pil-network.com