Институции

Мораториум за нови вузове и специалности?

Разрастването на университетската мрежа е достигнало своя предел и затова ще бъде внесен мораториум.

Той ще включва три основни ограничения – създаване на нови университети, преобразуването на колежи и откриването на нови специалности. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на национален форум „Предизвикателствата пред държавните висши училища в България: тенденциите за развитие – година по-късно“.

„Това е едно от предложенията на съвета не ректорите, което бе прието още миналата година. Предвиждаме да го внесем заедно с измененията на Закона за висшето образование. Мораториумът е израз на общата ни загриженост за репутацията на висшето образование от гледна точка на това, че по-нататъшното разрастване на мрежата не е желано“, коментира Вълчев. Според него с мораториума трябва да се контролира откриването на нови държавни висши училища, както и преобразуването на на колеж в специализирано учебно заведение и от специализирано в университет. „ В момента в Националната агенция за оценяване и акредитация няма такива. Те са по-скоро свързани с откриването на нови филиали“, обясни Вълчев. В мораториума според него трябва да се включи и откриването на обучения в професионални направления, в които не е преподавано досега.

По време на форума образователния министър разкри, че за следващата година ще има ръст на субсидията за издръжка на обучението с над 40 млн. лв. Заедно с досегашните около 330 млн. лв. бюджетът ще е около 370 млн. лв. Тя няма да е разпределена на база брой студенти, а спрямо комплексна оценка на учебната и научната дейност и показателите за реализацията. Общо с около 400 млн. лв ще нарасне бюджетът за образование през следващата година, като най-голяма част от ръста ще бъде насочена към учителите. По-рано през деня по време на откриването на stem център във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ пък Вълчев посочи, че милион и половина лева от държавния бюджет на МОН за 2019-а ще бъдат заделени следващата година за иновации в училищата.

Увеличеното финансиране обаче ще е за сметка на намаление на приема. Вълчев посочи, че в страната от всички 51 ВУЗ-а има 16, в които се преподава професионално направление икономика. „Във всички – с изключение на Софийския университет, който обучава малко студенти по икономика, ще намалим приема“, обясни той.

По време на форума бе представена и статистика на КНСБ. Спрямо нея 247 студенти по-малко се обучават във висшите учебни заведения Като най-голям е спадът на търсенето във Варненския икономически университет и Стопанската академия в Свищов. Броят на общо наетите студенти пък се увеличава с трима. Най-много са от ТУ – София – 118, и в Аграрния университет в Пловдив – 93-ма души. Според статистика научно-преподавателският персонал с увеличен средно със 7 души, докато непреподавателският е намалял с 4-ма души. Средната брутна заплата на преподавателите във висшите учебни заведения в нарасна с 21 лв.

Източник: monitor.bg