Институции Учители

МОН ще обучава учители по ромски език?

Министерството на образованието и науката (МОН) предизвика обществено недоволство с решението си да обучава кадри за учители по ромски език. Това се вижда от сайта на министерството, предназначен специално за педагозите.

Тези, които следва да се регистрират в него по специалността, за която желаят да бъдат допълнително обучавани и квалифицирани, с изумление откриха, че в падащото меню за квалификация или желана допълнителна квалификация фигурира „учител по ромски език“. Гневът в социалните мрежи и професионалните форуми се отприщи, а немалко от кадрите на образованието се питаха какъв е тоя език, след като няма своя графична система и писменост. Други се шегуваха, че може да се използва кирилица или шльокавица.

Пръв за плановете на МОН алармира млад учител. „Като практикуващ педагог трябва да си направя регистрация в сайта на МОН, за да мога да участвам в действаща програма за допълнителна професионална квалификация. Има полета с данни за попълване. Едно от тях е показаното на снимката. Моята специалност – Начална училищна педагогика с чужд език, я няма, но за сметка на това има показаното на снимката по-долу! Аз ли съм в грешка, или такъв език официално регистриран, с азбука и писменост – НЯМА? Та какво остава за такава специалност, професионална квалификация и т.н…“, пише Симеон Митев в социалната мрежа.

На публикацията му са реагирали стотици, повечето, предполага се, педагози.

Източник: novini.bg