Учители

МОН: Учителите, които обучават с дигитални технологии, са най-търсени

Учителите, които използват дигитални технологии и учат своите ученици да създават чрез тях отговорно и етично, са най-обичани, търсени и уважавани. Учителите иноватори ще получат най-голямото признание – както от децата и младите хора, така и от обществото. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева се обърна към 12 креативни учители, отличени в конкурса „Дигитален посланик в час и клас“, съобщи пресцентърът на МОН.

Учителят е професия на бъдещето и в МОН бихме искали педагогическите специалности да бъдат точно толкова предпочитани от учениците, колкото и специалностите в областта на технологиите, е заявила заместник-министър Сачева. По думите й дигиталните умения и възможностите да работиш с технологии са изключително важни в момента. Търсенето на хора, които да преподават дигитални технологии на всички, които не са на училище или студенти, ще става все по-голямо, посочи заместник-министърът на образованието.

Първите учители дигитални посланици са обменили иновативни практики, които ще предадат на свои колеги на предстоящите обучения в Северозападна България. Те са били отличени от еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и от Гергана Паси – председател на Дигиталната национална коалиция.

Домакин на първата официална среща на избраните от конкурса „Дигитален посланик в час и клас“ е Лабораторията по киберсигурност, която се намира в Лабораторния комплекс на „София тех парк“.

Източник: МОН