Училища

МОН търси допълнителни средства за пострадали от наводненията училища

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и заместник-министърът Ваня Кастрева се запознаха на място с щетите, нанесени от наводнението върху училища в кв. „Аспарухово“ във Варна, предава пресцентърът на МОН.

Те посетиха Варненската морската гимназия „Св. Николай Чудотворец“, което е най-засегнатото от приливната вълна училище. Освен сградата на гимназията, са пострадали и кабинети за практическа подготовка, които се намират под Аспаруховия мост. Доц. Коларова заяви, че се търсят възможности за осигуряване на допълнителни финансови средства за ремонт на помещенията за практическо обучение с цел гарантиране на нормалното започване на учебния процес.

Министърът увери, че въпреки наложените съкращения в бюджета на МОН, се прави всичко възможно навсякъде в страната учебната година да започне нормално. Според доц. Коларова това е от изключителна важност поради факта, че с  началото на учебния процес ще настъпи успокоение както за учениците, така и за родителите в засегнатите от бедствията населени места.

По-рано доц. Коларова посети и СОУ „Любен Каравелов“ в кв. „Аспарухово“. Ремонтите по отстраняване на щетите от наводнението в училището трябва да приключат до 6 септември 2014 г.

За възстановяване на пострадалите  6 училищни сгради в община Варна от Министерството на образованието и науката вече са отпуснати над 370 000 лв.