Мнения

МОН създава център за данни за образованието

До края на годината ще бъде създаден център за обработка на данни, който ще бъде в рамките на министерството на образованието и науката, съобщи Орлин Кузов – директор на дирекция „ИКТ“ в МОН по време на деветото издание на националната конференция по електронно образование.

„Инвестицията ще бъде близо 3 млн. лв и ще ни държи актуални в близките 5-6 години по отношение на всички системи и ще ни позволи да обезпечим с облачна инфраструктура голяма част от образователната система в България“, обяви Кузов, цитиран от computerworld.bg.

Деветото издание на националната конференция по електронно образование се състоя на 31 октомври в Шератон София Хотел Балкан под наслов Образователната услуга за всички участници в образователния процес.

Тази година ще бъде сключен нов тригодишен договор за лицензиран софтуер на Microsoft – системен и приложен софтуер, които осигурява най-важните нужди на училищата и университетите.

„Договорихме по-добри условия от гледна точка на брой продукти, включени в споразуменията. Последният договор обхваща и домашните компютри на учителите“, каза Кузов.

Той обясни, че за последните 18 000 терминални компютърни решения ще влязат в училищата, като по този начин ще заместят остарелите или амортизирани компютри.

Причината да се погледне към терминалните решения е свързана с тяхното лесно управление и с устойчивостта им във времето.

„Едно терминално решение може да е актуално 3, 5, 7 години, докато компютрите морално и физически остаряват доста по-бързо“, уточни Кузов.