Институции Ученици

Средната оценка от матурата по БЕЛ е добър (4,06)

Средната оценка на зрелостниците от матурата по БЕЛ е добър (4,06). На втория държавен зрелостен изпит, общо от всички предмети, оценката е добър (4,67).

Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова относно резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити 2019 г.

„Най-висок брой точки са по предметите, по които има по-малко ученици – немски, френски и други“, допълни тя, предаде novini.bg.

„Най-ниски са резултатите по философия, икономика и география. Лоши са оценките и по история, но добри по английски език“, разкри Михайлова.

„Все по-голям е броят на зрелостниците, които пишат текст на последната задача на матурата по БЕЛ. Все още има и зрелостници, които само преписват зададения текст. Намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюметата“, коментира Таня Михайлова.

„Най-голямо е желанието за явяването на изпита по английски език“, каза още по темата Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОН.

„Има предмети с незначима разлика от матурите през 2018 г. като оценките по математика“, допълни тя.

Броят на зрелостниците с пълни 100 точки е 226, учениците с по две слаби оценки са 973.

„Най-високи са резултатите по БЕЛ в София-град, а най-ниски в Кърджали“, разкри тя.

„Броят на отличните оценки е значително повече от този на слабите оценки“, коментира Костадинова.

„Няма изненади в сравнение с 2018 г. за училищата с най-високи резултати“, завърши Евгения Костадинова.

Източник: novini.bg