Мнения

МОН се подготвя да подплати с нормативни актове промените в Закона за висшето образование

Министерството на образованието и науката подготвя няколко допълнителни законопроекта и нормативни актове, с които да подплати приетите миналата седмица промени в Закона за висшето образование и да довърши реформата в сектора. Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

В най-кратки срокове ще бъде оповестен законопроект, с който ще затворим евентуалните вратички за удължаване мандата на ректорите при промяна на статута на висшите училища. При приемането на промените в Закона за висшето образование се появиха известни въпроси и е добре те да бъдат изчистени. Отнасям се с огромно уважение към ректорите и всичко, което са свършили за учебните си заведения, но това е мандатна длъжност и е нормално тя да има край, заяви Кунева.

Статутът на изследователските университети е изключително важен и няма да допуснем тази система да бъде политизирана чрез това кой колко мандата може да има, категорична беше Кунева.

Друга промяна, готвена от МОН, е свързана с акредитациите. По план тя трябва да е готова до три месеца.

Министерството ще предложи и промяна, свързана с управлението на университетите и най-вече с разделянето на академичната от административно-стопанската дейност. Дискусията за академичната автономия и ролята на мениджърите върви от няколко години, коментира зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.  В момента обсъждаме различни варианти, предстои дискусия как точно да бъдат разписани функциите и взаимодействието между тези две звена.

Вицепремиерът коментира също, че през последните седмици инспекторатът на МОН е много натоварен. Идентифицирахме сериозни недостатъци във връзка с дисциплината, неспазване на сроковете, текат много проверки, заяви тя.