Мнения

МОН се включи в отбелязването на 70-години от края на “Аушвиц“

„Има много важна причина днес, в деня, в който почитаме паметта на невинните жертви, брутално убити от нацистите в концентрационните лагери по време на Втората световна война, да бъдем заедно. Това е моралното ни задължение да предадем паметта от парещата болка на човечеството на следващите поколения“.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева пред събралите се ученици, учители, гости и експерти в Ротондата на Министерството на образованието и науката по повод отбелязването на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер „Аушвиц“.

Денят 27 януари е обявен от ООН за международен ден на Холокоста.

„Масовото убийство в лагерите на смъртта, зловещата сянка на Холокоста се случи на цивилизовано място с интензивност и жестокост, в мащаб, какъвто историята не познаваше. Наш дълг е да пазим жива паметта, да не допуснем грешките да бъдат повторени. Отношението на хората към Холокоста днес е индикатор за моралността на Човечеството“, каза Кастрева.

„Не бива да допускаме нашето мълчание отново да отвори вратите на антисемитизма и жестокостта. Не трябва да забравяме, че в годините на ужасните събития хиляди смели и почтени граждани в Европа рискуваха живота си, за да изтръгнат от смъртта преследваните евреи“.

По повод ретроспекцията към нечовешките проявления в годините на Холокоста посланикът на Държавата Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз говори за необходимостта да се помнят мрачните времена и да не се забравя ужасната трагедия, сполетяла евреите по време на Втората световна война. Машината за унищожаване е била детайлно планирана, за да заличи този народ. Загубата на 6-те милиона сънародници е невъзстановима, тъй като след тях би се появило ново поколение с таланти в различни области. Н. Пр. Шаул Камиса Раз изрази благодарност към българския народ, който е бил единен при противопоставянето на унищожението на свои сънародници. „България и нейният народ заслужават почит и уважение“, изтъкна посланикът на Държавата Израел и изрази задоволство от реализираното досега сътрудничеството с Министерството на образованието и науката. Той призова народите да се обединят за изграждане на общество с морал без разлика в религия, етнос и цвят.

По повод отбелязването на освобождението на „Аушвиц“ г-н Йосиф Меламед, главен секретар на Организацията на евреите в България, говори за тъжната хронология на унищожението.

Ученици от училища в страната представиха затрогващо личните си впечатления от посещение на лагера „Аушвиц“.

Учителят Ангел Янчев от СОУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново, в презентация представи модел за урок по темата за Холокоста.

Заместник-министър Ваня Кастрева благодари на учителите, които с всеотдайния си труд осъществяват не само мисията си на посланици на знанието,  както и за изграждането на граждански добродетели у своите възпитаници. Тя съобщи, че екипът на Министерството на образованието и науката обявява Национален ученически конкурс за изработване на постер на тема „70 години след освобождението на концентрационния лагер „Аушвиц“ – с лице към миналото, за да имаме бъдеще“.