Мнения

МОН разработва стандарт, в който е включено и здравно образование

По темата  ще се намери ли място в учебните програми за здравно образование, какво знаят и какво не знаят учениците за рисковото поведение заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов участва в дискусия в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

„В момента Министерството на образованието и науката (МОН) работи изключително интензивно върху стандарта за здравно образование и той е част от изцяло нов стандарт, включващ в себе си здравното, гражданското, интеркултурното образование“, увери Стаматов и поясни:

„Като в този стандарт не се включва всичко онова, което се учи в часовете по „Околен свят“, „Човек и природа“, „Биология и здравно образование“. Там намира място всичко останало, което не е в задължителната общообразователна подготовка“.

Той подчерта, че усилията са насочени към това да се надгражда над задължителната програма за всеки един ученик, независимо от неговото ниво. Затова здравното образование трябва да бъде част от часа на класа, да е представено интересно, но да няма задължителен формат.

Не трябва да се губи никакво време и още от началото на настоящата учебна година то трябва да бъде факт, каза още Диян Стаматов.

Според доц. Околийски на оповестения доклад на СЗО и данните за вредните навици на българските ученици трябва да се гледа като на „пътна карта какво може да се промени на практика и къде трябва да са най-сериозните интервенции“.

„Сега пътят, по който сме тръгнали, е категорично правилен“, подкрепи той действията на МОН. Докладът на СЗО е изработен на базата на данни от над 40 страни с участието на над 200 хил. деца и България не стои добре в него по отношение на рисковите фактори – затлъстяването, сексуалното поведение, употребата на алкохол и наркотици, продължи доц. Околийски и отбеляза, че това е следствие от скъсаната връзка със семейството.

„Децата са готови да говорят за себе си като отговорни за своето здраве, готови са да общуват с възрастните за правилните избори, за целия начин на живот, който ще водят в бъдеще. Много често, обаче няма с кого да го направят“, категорична беше Елена Теолова.