МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор” Снимка: МОН

82 000 лв. ще бъдат раздадени от образователното министерство на тазгодишните носители на награди „Питагор“ за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г.

Българските учени ще се състезават в 8 категории, като всеки от победителите в тях ще получи грамота, холограма на статуетката „Питагор” и парична сума.

Учените, които ще бъдат наградени с двете големи награди „Питагор” – за цялостен принос в развитието на науката и за млад учен, ще получат по 12 000 лв. за постиженията си през предходните 3 години.

Носителите на приз за утвърден учен в следните три категории: „Природни и инженерни науки”, „Хуманитарни и социални науки” или „Здраве и медицински науки” пък ще бъдат стимулирани с 8000 лв. С толкова ще бъдат стимулирани и носителите на награда в други четири категории: за успешен ръководител на международни проекти, за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, за фирма с най-много инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, за значим принос на български учен, работещ в чужбина. 2000 лв. пък ще получи спечелилият приз за приложни изследвания и резултати в областта на суперкомпютърни приложения и анализ на големи данни.

Общите изисквания към подалите документи за участие са: попълнена апликационна форма, наукометрични показатели, притежание на минимум образователна и научна степен „доктор“, участие в международни организации и проекти, принос за развитие на науката, релевантност към съответната категория, посочват от образователното министерство. Във формата за участие кандидатите трябва да попълнят 20 въпроса, с които да опишат как научните им резултати са допринесли за развитието на дадена научна област, участието си в различни национални и международни проекти, наградите, които са спечелили от тях, както и публикациите, които имат. Учените трябва да прикачат и 2 снимки в работна среда с кратко описание на научните си интереси.

До участие в конкурса „Питагор” 2000 г. не се допускат учени и научни колективи, носители на наградата в предходните три години. Всички останали могат да изпратят своите предложения до 22-ри април на електронни адреси: vesela.vasileva@mon.bg и d.andreev@mon.bg.

Връчването на наградите, в случай, че срокът на действие на настоящото извънредно положение не бъде удължен, ще се проведе на официална церемония на 22–ри май от 18.30 ч. в Националния археологически институт с музей – БАН. При невъзможност за провеждане на церемонията, наградите ще бъдат връчени по служебен път.

 

Източник: monitor.bg

Коментари във Facebook