Училища

МОН: Предстоят промени в Закона за професионалното образование

Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорство с над 100 компании. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на форум „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“ с участието на министър-председателя акад. Николай Денков. По думите му се подготвят промени в Закона за професионалното образование и обучение и осъвременяването на списъка на професиите, като целта е да се засили и да се подобри връзката между образователните институции и бизнеса.

Пред участниците във форума министър Цоков подчерта, че голяма част от политиките на министерството на образованието и науката през последните години са насочени към укрепване на връзката между образованието и бизнеса. Развиват се изследователски университети, в които връзката с бизнеса е още по-голяма. “В нашите висши училища има кариерни центрове, а една от най-успешните програми в последните години е тази за студентските практики”, каза проф. Цоков. Министърът съобщи, че предстои тя да бъде надградена с модул за дуално обучение във висшето образование. Той е изключително важен, защото ще даде възможност да се интегрира обучението на студентите с развитието на икономиката, каза проф. Цоков.

“Около 60% от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени”, подчерта той, като се позова на данни от проучване проведено във Великобритания. “Очаква ни трансформация във всички области на живота и ние трябва да подготвим днешните ученици за това, като им дадем най-добрите възможности за реализация”, допълни още проф. Цоков.

Източник: МОН