Учители

МОН отряза състезанието на СБНУ от календара на извънучилищните дейности

Министерството на образованието и науката е отрязало от Националния календар за извънучилищни дейности т.нар. национални състезания за децата от І до ІV клас. В свое разследване в началото на тази година „Труд“ установи, че неправителствени организации събират стотици хиляди левове от родители за провеждането на нестандартизирани тестове в учебно време, за всеки от които семействата дават по 6 лева.

Само за учебната 2013/2014 г., когато е имало 123 185 явявания, Сдружението на българските начални учители (СБНУ), което провежда въпросните състезания, е получило 739 110 лева, а за тази учебна година явилите се бяха 200 000.

Самите тестове се правеха от начални учители и от тях не следва абсолютно нищо. Не бе ясна и методиката за съставянето им. Състезанията бяха за буквите, числата, природата и света. Накрая се провеждаше и национално състезание. Повечето от децата се справяха успешно с тестовете и получаваха грамота с логото на министерството.

След сигнала на „Труд“ се разбра, че СБНУ и неговата председателка Елена Владимирова не са получавали разрешение да издават документи с гриф на ведомството. СБНУ не издаваше и документ за събраните суми на родителите.

СБНУ фигурираше от 8 години в Националния календар и се ползваше, поне според техния сайт, с подкрепата на Синдиката на българските учители. В самото министерството не криеха отношението си, че този тип състезания (имаше още едно, което работи на същия принцип и се нарича „Таралеж“) са се превърнали само в източник на доходи и явно това е надделяло при вземането на решението за изключването на организациите от календара.

Източник: Труд