Училища

МОН отпусна 70 000 лв за училището в Чипровци

Министерството на образованието и науката  преведе на  Основно училище „Петър Парчевич“ в Чипровци необходимите пари за съфинансиране, от които то се нуждае, за да може да стартира своя основен ремонт.

Парите, които са на обща стойност 460 000 лева,  са осигурени от европейски фондове, благодарение на спечелен проект. Училището се нуждаеше от 15% за съфинансиране. Именно тези 70 000 лева осигури Министерството на образованието и науката.

Проектът за ремонта на училището предвижда да се направи корекция на покрива на сградата, изолация и саниране, пълна реконструкция на отоплителната система и повишаване на енергийната ефективност.

Училище „Петър Парчевич“ е известно с обучението по изработка на уникални килими.  То е създадено през далечната  1624 г. и от него са започнали пътя си видни духовници, дипломати и книжовници, родени в Чипровци.

Училището в Чипровци е единственото в България, което има ботаническа градина с багрилни растения. С тях се боядисват преждите за килимите. Отглеждат се над 15 вида растения, някои изчезнали от флората на района, други донесени от Япония.

Източник: Пресцентър на МОН