Мнения

МОН обеща тесни връзки с българския бизнес

„Трябва да бъде направен анализ по региони, за да се види какви професионални направления на обучение в средните училища трябва да бъдат застъпени така, че да отговарят на необходимостта от работни кадри за бизнеса и икономиката на местно ниво“, заяви във Велико Търново днес министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Тя участва във форум „Хората – нашият капитал“, организиран от ГД „Днес – Движение за национално единство и спасение“ и областната администрация в града.

Министър Клисарова е категорична, че анализът за необходимите професии по региони ще позволи да се регулира пазарът на труда. По данни на Бюрото по труда във Велико Търново  50 % от завършилите средно образование в момента са безработни.

„Министерството на образованието и науката ще работи по създаване на карта на училищната мрежа в страната, и заедно с бизнеса трябва да определи квалификационните характеристики за всяка специалност в професионалните гимназии. На база анализа трябва да бъдат променени и учебните планове и програми така, че когато учениците завършат образованието си, да имат необходимите умения за работа в съответната сфера“, каза още министър Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Във Велико Търново тя се срещна с Инициативния комитет, който работи за каузата Хуманитарната гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ да не бъде закрита.

Проф. Клисарова препоръча веднага да се започне работа по проект училището да стане базово на Великотърновския университет. По този начин в него ще преподават университетски преподаватели, които ще подготвят учениците за университета.