Училища

МОН: Няма препоръчани обществени организации или търговски дружества за STEM проектите

„STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии“, заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си до директорите на училища, които се включиха в работна среща, посветена на изграждане на STEM центрове в образователните институции. На форума в зала 1 на НДК те получиха насоки от МОН за реализация на концепциите си за модернизация на училищната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предвидените над половин милиард лева (576 151 100 лв.) е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично, подчерта проф. Пенов. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти. Обясни, че няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества.

Решението за изграждането на STEM кабинет по Националния план за възстановяване и устойчивост ще се взема от педагогическите колективи. Това потвърди и заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова в интервю за в. „Аз-буки“. „Ще чуем мнението на всички директори – хората, които всекидневно ще работят в тази среда. Ако те имат неясноти по критериите или изисквания по техническите спецификации, в МОН сме гъвкави и можем да предприемем съответните мерки“, обясни тя.

„Процедурата за изграждане на STEM центрове във всяко училище, която предстои да бъде обявена, не е на проектен принцип. Никой няма да одобрява проекти, а концепция“, уточни Надя Младенова. Поради тази причина училищата нямат необходимост от наемане на консултантски фирми за разработване на проекти.

Източник: МОН